Το Καθολικό της Μονής

Η μεγάλη εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο εσωτερικό της Μονής ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του τρίκογχου με τρούλο και παρεκκλήσια στο ισόγειο και τον όροφο.

Η κάτοψη ακολουθεί την τυπική αγιορείτικη παράδοση, ενώ τα μορφολογικά στοιχεία συνδέονται με τη δυτική αρχιτεκτονική, καθώς μάλιστα στην περίοδο αυτή υπάρχει πολιτιστική προσέγγιση των Ορθόδοξων της Κρήτης, όπως φαίνεται και από τις επιδράσεις και στον τομέα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

Οι τρούλοι του ναού και των πάνω παρεκκλησίων κατασκευάστηκαν μετά το 1830, όταν δόθηκε από τις τουρκικές αρχές η άδεια να ολοκληρώσουν το ναό.
Από τον αρχικό διάκοσμο σώζονται τα τέμπλα των ισόγειων παρεκκλησιών, ενώ το τέμπλο, οι εικόνες και γενικά ο εξοπλισμός του ναού, χρονολογείται γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα.

Το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω της προσεκτικής εικαστικής κατασκευής που ακολουθεί την Κρητική παράδοση της εποχής του, με στοιχεία λαϊκού Μπαρόκ. Οι περισσότερες από τις εικόνες του τέμπλου αποδίδονται στον γνωστό ζωγράφο της εποχής Μερκούριο από τη Σαντορίνη ο οποίος ακολουθεί τα πρότυπα της Μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας.

Το παρακάτω σχήμα δείχνει την τομή του Καθολικού της Μονής (κάτοψη).

1. Κεντρική είσοδος

2. Πρόσοψη

3. Παρεκκλήσιο Ζωοδόχου Πηγής

4. Παρεκκλήσιο Αγ. Ιωάννη Θεολόγου

5. Μικρή Δεξαμενή

6. Τέμπλο

7. Ιερό

8. Κυρίως ναός

9. Ιερή Πρόθεση & Διακονικό

10. Εξωτερική σκάλα προς τον επάνω όροφο

Το καθολικό της Μονής αποτέλεσε -στον τομέα της αρχιτεκτονικής- ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της Κρητικής Αναγέννησης και πρότυπο για μια σειρά από μοναστηριακους ναούς στην περιοχή των Χανίων, λίγα χρόνια πριν την Τουρκική κατάκτηση.

Η κάτοψη θυμίζει τον επικρατούντα στις αγιορείτικες Μονές αρχιτεκτονικό τύπο του τρίκογχου με τρούλο, παρεκκλήσια και νάρθηκα, που έχει ευρύτερη αποδοχή στο χώρο της Ορθόδοξης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής παράδοσης. Τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά στοιχεία (και κυρίως ο διάκοσμος) συνδέονται με τη Δυτική παράδοση, όπως είχε επικρατήσει στο χώρο της Δυτικής Κρήτης.

You May Also Like